Skip to main content
|

Fruittelers eisen eerlijke prijs van supermarkten

Een kleine honderd Belgische fruittelers zijn maandag 6 februari met hun tractoren bij handelsfederatie Comeos langs gegaan om aandacht te vragen voor de te lage appelprijzen. Comeos vertegenwoordigt de Belgische handels- en dienstverlenende sectoren, waaronder ook retailers.
De actievoerende telers wijzen op het grote verschil tussen de prijzen in de winkel en de prijzen die zij voor hun producten ontvangen. De verkoopprijs ligt op dit moment (ver) onder de kostprijs. In een reactie wijst Comeos op de internationale marktsituatie en het huidige overaanbod van fruit en stelt dat supermarkten niets te verwijten valt.

“De consument betaalt in de supermarkt tussen de twee en drie euro per kilo, terwijl het fruit bij mij vertrekt voor € 0,50 per kilo. We hebben een euro nodig om alle kosten te dekken en de klimaatrisico’s op te vangen”, zegt fruitteler en organisator van het protest, Xavier Laduron op vilt.be. Volgens de teler uit Warsage bij Luik lijdt hij op dit moment 10.000 euro per hectare verlies en vreest hij voor de toekomst van zijn bedrijf.

De telers zagen het afgelopen jaar hun productiekosten enorm stijgen, zonder dat hier hogere verkoopprijzen tegenover stonden. De actievoerders eisen dat de supermarkten de telers een eerlijke prijs voor hun appels en peren betalen zodat de productiekosten gedekt zijn. Daarnaast eisen ze een einde aan de import van buitenlandse appels. Ook zou de herkomst van appels duidelijker vermeld moeten worden op het product.
Lees op vilt.be een reactie van Comeos op de eisen van de telers

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)