Productiekosten appel 23% gestegen in 5 jaar
In Noord-Duitsland zijn de productiekosten van appels de afgelopen jaren met 23% gestegen. Dit blijkt uit berekeningen van onderzoeker Dr. Matthias Görgens van de Obstbauversuchsanstalt, het Noord-Duitse onderzoeksinstituut voor de fruitteelt, in Jork. Volgens zijn berekeningen zijn de productiekosten in vergelijking met de periode 2010 tot 2020 gestegen van 50,7 tot 62,1 cent per kilo. De kosten zijn gestegen door onder andere de stijging het minimumloon van € 9,60 tot € 12,82 per uur en gestegen kosten voor energie en zo ongeveer alle productiemiddelen.
De productiekosten worden in hoge mate bepaald door de productie per hectare.
Zo lagen volgens Görgens in het seizoen 2017/2018 met een door nachtvorst veroorzaakte lage productie de productiekosten op 62,1 cent per kilo. In 2015/2016, een jaar met een grote productie bedroegen de productiekosten slechts 35,4 cent per kilo. (Bron: OVA Jork)