Skip to main content
|

West Betuwe steunt kersentelers

De gemeente West Betuwe steunt de kersentelers in hun strijd om onmisbare middelen tegen de gevreesde Suzukii-fruitvlieg te mogen gebruiken.
De door de ChristenUnie ingediende motie om in Den Haag de zorgen over het voortbestaan van de kersenteelt kenbaar te maken, en aan te dringen op het direct verlenen van vrijstellingen voor Tracer en Exirel in de kersenteelt. werd door een grote meerderheid van de gemeenteraad ondersteund. Alleen de fracties van D66, Groen Links en PvdA stemden tegen. Het college heeft toegezegd om per direct de zorgen vanuit de grootste fruitgemeente van Nederland in Den Haag onder de aandacht te brengen.

Het besluit van minister Adema vorige week om geen vrijstelling te verlenen voor de middelen Tracer en Exirel heeft grote beroering onder fruittelers en aan de fruitsector gelieerde bedrijven, organisaties en personen veroorzaakt. De sector voelt zich in de steek gelaten door het ministerie en verwijt de minister dat de hele sector wordt gestraft omdat enkele telers zich het afgelopen jaar niet aan de voorschriften zouden hebben gehouden. “Het is precies zoals NFO-voorzitter Ron Mulders het onder woorden bracht: Als automobilisten op een weg waar je 100 mag 130 rijden ga je ook niet de hele weg afsluiten”, reageerde SGP raadslid Gerard Kievit.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)