Skip to main content
|

Pruimen en meloenen in plaats van appels

De groente- en fruitveiling BelOrta in het Belgische Borgloon moedigt telers aan om in te zetten op de teelt van nieuwe rassen en nieuwe fruitsoorten zoals pruim en meloen, zo meldt VRT Nieuws. BelOrta heeft vorig jaar voor 124 miljoen euro fruit verkocht. Toch maakten de Belgische fruittelers opnieuw een moeilijk jaar door. Vooral de appelteelt heeft te lijden onder de internationale concurrentie en de oorlog in Oekraïne.
De afgelopen jaren is de oppervlakte appels in rap tempo afgenomen van 7.500 tot de huidige 5.000 hectare. Philippe Appeltans, CEO van Belorta, verwacht dit jaar nog een verdere daling met zo’n 10%.
Belorta moedigt de fruittelers in Haspengouw aan om met nieuwe teelten te beginnen of nieuwe variëteiten uit te proberen. “Een voorbeeld is de pruimenteelt”, zegt Philippe Appeltans. “Die was bijna volledig verdwenen, maar we hebben samen met onze telers een a antal smaakvolle pruimenvariëteiten geselecteerd die we ook langer kunnen oogsten zodat we de pruimen tien weken lang op de markt kunnen brengen. Een ander succesverhaal is de meloen. Door die hogere temperaturen kunnen we hier in Haspengouw zowel de kleine gele Charantais-meloen als de watermeloen telen.”
“Intussen zijn er ook telers die proefdraaien met abrikozen. En ook de stekelbes (kruisbes, red) is terug van weggeweest”, zegt Appeltans. “We kennen die nog uit onze kindertijd. We proberen nu zoetere variëteiten uit die ook groeipotentieel hebben. Ze vullen het gamma van de klassieke bessen met de blauwe bes, de braambes en de frambozen verder aan. In die bessoorten zijn we trouwens al marktleider”, besluit Appeltans trots.
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/01/04/fruittelers-in-haspengouw-blijven-zoeken-naar-nieuwe-teelten-en/


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)