Skip to main content
|

Perenprijs ingestort na oorlog Oekraïne

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is de perenprijs aan een vrije val bezig, meld de Belgische nieuwssite vilt.be. De gemiddelde prijs daalde van 82 cent begin februari tot 63 cent eind maart.
Alhoewel perentelers door de goede start van het seizoen dit jaar nog wel kunnen doorkomen, vrezen zij het ergste voor volgend jaar.
Na de Russische boycot van Europees fruit in 2014 wisten telers en exporteurs andere afzetkanalen voor hun peren te vinden in onder andere Wit-Rusland en Polen. Na de importban van Europees fruit in Wit-Rusland per 1 januari van dit jaar en de recente inval van Rusland in Oekraïne is de export van peren naar Oost-Europe vrijwel volledig stil gevallen. Uit cijfers van de Fruit Trading Company, blijkt dat met name de prijzen van klasse 2 -peren in februari en maart enorm zijn ingestort. Brachten deze peren begin februari nog 65 cent op, twee weken later was dat nog maar 31 cent.

Ook prijs klasse-1 omlaag
Deze prijsdaling had ook zijn effect op de verkoop van de klasse 1-peren. “Voor de klasse 2-peren moesten alternatieve markten gevonden worden waardoor er concurrentie is opgetreden en ook de klasse 1-peren in prijs zijn gedaald”, vertelt Dirk Coucke van de Fruit Trading Ccompany. “De gemiddelde perenprijs (FTC-index) is in enkele weken tijd gedaald van 82 cent naar 63 cent nu.”
Door de geringe Europese perenoogst waren de perenprijzen tot de oorlog in Oekraïne nog goed. Perentelers vrezen echter vooral voor volgend seizoen als de productie weer terug op een normaal niveau is. Een volgende crisis in de perensector, zoals eerder in 2014 en 2018, ligt op de loer. Inspanningen om nieuwe afzetmarkten te vinden hebben tot op heden nog niet het gewenste resultaat opgeleverd.
(Bron: Vilt.be)

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)