Skip to main content
|

Kersenteelt in Duitsland nauwelijks rendabel

“Zoals we het nu doen, kunnen we niet rendabel kersen telen”…..

Kersen telen en verkopen via een afzetorganisatie is in Duitsland niet rendabel, zo blijkt uit berekeningen van kersenspecialist Martin Balmer van DLR Rheinpfalz. Balmer berekende een aantal situaties, waaronder teelt in de open lucht zonder overkapping en teelt onder een overkapping. Bij de huidige teeltwijze, rassen en afzet via de coöperatie is het niet rendabel om kersen te telen, zo concludeerde hij. Alleen bij verkoop direct aan consumenten kwam Balmer uit op een positief resultaat.
In Duitsland wordt een groter deel van de kersen via afzetorganisaties verkocht dan in bijvoorbeeld Nederland. De afzetorganisaties beleveren onder andere supermarkten. Hier gaat het echter nogal eens mis. De supermarkten kopen voordat er Duitse kersen zijn, kersen uit Turkije, Griekenland of andere Zuid-Europese landen. Tegen de tijd dat de Duitse kersen rijp zijn blijven supermarkten importkersen verkopen. Deze worden in het Noord-West Europese kersenseizoen voor lagere prijzen aangeboden dan Duitse kersen. De afzetorganisaties kunnen kiezen: leveren tegen dezelfde prijs als de goedkope importkersen of niet leveren.
“Om rendabel kersen te telen moet je het beter doen dan gemiddeld. Dit betekent onder andere hogere producties en minder barstgevoelige rassen”, concludeerde Balmer. (bron: European Fruit Magazine)


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)