Skip to main content
|

Meer appels verwacht dan vorig jaar

Dit jaar zullen in Nederland naar verwachting meer appels worden geplukt dan vorig jaar. In 2020 viel de appeloogst lager uit dan normaal. De Nederlandse appelproductie komt volgens de raming uit op 250 miljoen kilo. De cijfers werden vandaag door het GroentenFruit Huis en de NFO bekend gemaakt.
Er hangen meer appels aan de bomen dan in 2020. Hierdoor wordt de totale appelpluk 14% hoger ingeschat dan in 2020. Ten opzichte van 2019 valt de oogst dit jaar 9% lager uit.
Nederland telt volgens de cijfers van het CBS op dit moment 5.947 hectare appels. Dit is 3% minder dan vorig jaar. De al jaren durende afname van het areaal appels is dus ook dit jaar doorgegaan.

Elstar is met een aandeel van 40 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 101 miljoen kilo Elstar geoogst. Dit is 21% meer dan vorig jaar (83 miljoen ton), maar haalt niet de oogstomvang van 2019 (109 miljoen ton). Hetzelfde geldt voor het tweede ras in Nederland, Jonagold (incl. Jonagored), waarbij dit jaar uitgegaan wordt van 56 miljoen kilo.
Opvallend is dat de productie van nieuwe rassen en conceptrassen niet echt doorzet. Rond de 17% van de totale Nederlandse appeloogst is een nieuw- of conceptras. De productie ligt dit jaar op eenzelfde niveau als voorgaande jaren

Bekijk hier de tabel met de raming van de Nederlandse appel- en perenoogst

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)