Skip to main content
|

Helft Betuwse fruitbedrijven in gevaar

De toekomst van 450 fruit- en boomkwekerijbedrijven in de Betuwe is in gevaar. De reden: De provincie Gelderland heeft een aantal gebieden aangewezen als drinkwaterreserveringsgebied.

Door het onttrekken van drinkwater uit de grond, zal het oppervlaktewaterpeil dalen en het boren naar grondwater voor telers onmogelijk worden gemaakt, zo vrezen de telers. In een open brief in dagblad de Gelderlander roepen ze de inwoners van Gelderland op om hun stem te laten horen. De provincie Gelderland en alle belanghebbenden worden opgeroepen om terug naar de tekentafel te gaan om samen een nieuw plan te schetsen waarin natuur, teelt en drinkwaterwinning zijn te combineren.
Het aangewezen gebied is 3.370 hectare groot. De helft van de Betuwse fruitbedrijven ligt in het aangewezen gebied. Betuwe-west-Buren, Tielerwaard en Winssen-Slijk-Ewijk.
NFO, LTO-Noord en Tree Centre Opheusden, Fruitpact, Laanboompact en de Fruit Tech Campus hebben de krachten gebundeld om in actie te komen tegen het huidige ontwerpplan

Via de website www.laatdeteeltnietopdrogen.nl informeren de initiatiefnemers burgers en politici over de gevolgen van de plannen voor de tuinbouw in het gebied. Betrokkenen kunnen via de website ook hun stem laten horen en de telers steunen


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)