Skip to main content
|

Glastelers in de problemen

Op dit moment heeft bijna een derde van de glastuinbouwondernemers liquiditeitsproblemen of dreigt deze op korte termijn te krijgen. Afgelopen voorjaar voorspelde Glastuinbouw Nederland al dat 40% van de glastuinbouwondernemers in de liquiditeitsproblemen dreigde te komen als er op korte termijn geen maatregelen werden getroffen. De oorzaak: aanhoudende hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Uit een onlangs gehouden enquête onder leden van de ondernemersorganisaties Plantum en Glastuinbouw Nederland blijkt ook dat 8% van de respondenten verwacht dit jaar faillissement aan te moeten vragen.
Ook fruittelers die onder glas bessen, bramen of frambozen telen komen in de problemen. Volgens Rene Simons, kleinfruitteler en tevens voorzitter van veiling Zaltbommel zullen kleinfruittelers hun kassen minder of helemaal niet verwarmen. De oogst schuift hierdoor echter naar achteren en valt deels gelijk met de oogst van teelten in plastic tunnels. Door de latere oogst van bijvoorbeeld bramen onder glas is het bovendien niet meer mogelijk om na de eerste teelt bramen in hetzelfde jaar nog een teelt bramen in de kas te doen. Telers zullen mogelijk kiezen voor een najaarsteelt frambozen in plaats van bramen.
Als veel telers er voor kiezen om hun glasteelten niet te stoken zal dit in bepaalde periodes een druk op de prijzen geven, zo vreest Simons.

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)