Skip to main content
|

Fruittelers laten appels aan de bomen hangen

Zowel de Vlaamse als de Nederlandse media maakten de afgelopen weken melding van appels die niet geplukt worden vanwege te lage prijzen en hoge kosten voor onder andere elektriciteit voor de koeling
De Belgische Boerenbond deed enkele weken geleden een oproep aan de Vlaamse supermarkten en consument om fruit en vooral appelen van Vlaamse bodem te kopen om zo de telers door moeilijke tijden te slepen. Door de oorlog in Oekraïne gaan minder appels vanuit de EU naar Oost-Europe met als gevolg een druk op de prijzen.
In een artikel in de Volkskrant vertelt fruitteler Arjan Lambrechts dat hij begin oktober een kwartje voor zijn appels kreeg terwijl hij om uit de kosten te komen eigenlijk 75 cent zou moeten ontvangen.
Op Vilt.be vertelt fruitteler Mario VanHellemont uit het Belgische Tielt-Winge dat de derde pluk appels voor 10 cent per kilo aan de industrie kon worden geleverd; ongeveer hetzelfde bedrag als de plukkosten. Op 1Limburg Vertellen Jos en Roy Hermans uit het Nederlandse Herten dat ze dit jaar voor het eerst een deel van hun oogst laten hangen,
Experts verwachten dat veel appeltelers na dit jaar bomen gaan rooien waardoor het appelareaal nog verder zal teruglopen.

bron: Vilt.be

 

https://www.facebook.com/1Limburg/videos/866101938093812

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)