Skip to main content
|

AMI: Prijs Jonagold kan en moet omhoog

In Duitsland lagen op 1 maart 28% minder Jonagold-appels (inclusief Jonagored en Red Jonaprince) in de koelcellen dan een jaar eerder. In Noord-Duitsland was het verschil met 2022 zelfs 39%. Volgens het Duitse AMI zijn, tegen het licht van de geringe voorraden, appels uit de Jonagold-groep dit voorjaar veel te goedkoop verkocht. Het wordt volgens het marktanalysebureau hoog tijd om de prijzen te verhogen.
Voor Elstar daarentegen is AMI minder optimistisch. Noord-Duitsland plukte in 2022 een recordhoeveelheid Elstar-appels. Te veel kleine appels en appels van mindere kwaliteit zijn in de koelcellen terecht gekomen en drukten in het voorjaar de prijs.
Elstar is de meest geteelde appel in Duitsland. Volgens AMI is de verkoopprijs van Elstar daarmee ook een richtprijs voor de prijsvorming van andere rassen. De lage prijzen voor Elstar hebben volgens AMI ook de prijs van andere rassen omlaag getrokken. Er wordt veel gesproken over clubrassen, maar volgens AMI is het belangrijker om meer energie te stoppen in de verkoop van de standaardrassen omdat deze de basis vormen voor een bevredigend bedrijfsresultaat.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)