Skip to main content
|

Microwave technologie voor niet-destructieve kwaliteitsbepaling getest

Er komen steeds meer technieken om hardheid, suikergehalte en andere inwendige parameters van vruchten te meten zonder daarvoor de vrucht te beschadigen. Deze technieken worden onder andere al toegepast op sorteermachines.
De meest bekende techniek om niet destructief de gewenste parameters te bepalen is met Nabij Infra Rood (NIR) licht. Een andere techniek is de zogenoemde microwave technologie. Golven uit het microwave deel van het spectrum hebben een diep doordringend vermogen en zijn -in tegenstelling tot NIR- onafhankelijk van het omringende licht. Doordat de meting snel is (binnen enkele seconden) en de golven laag-energetisch zijn, wordt schade aan de vrucht voorkomen. Binnen het ‘The Next Fruit 4.0’ project werd Fresco van het Nederlandse bedrijf Vertigo Technologies getest. Dit apparaat maakt gebruik van microwave signalen. Onderzocht werd in hoeverre de meetwaardes voor peer van de Fresco overeenkwamen met die van met traditionele technieken gemeten hardheid en suikergehalte van de vrucht en met eventueel aanwezige interne afwijkingen. Volgens de onderzoekers is de correlatie tussen de meetwaardes van de Fresco en de hardheid en suikergehalte van peer goed.
Het apparaat is al op de markt voor gebruik in mango en avocado, maar nog niet commercieel beschikbaar voor peer. Het meet naast hardheid en suikergehalte ook het zuur- en droge-stofgehalte en interne afwijkingen. Het bedrijf Vertigo Technologies hoopt in 2025 met een versie van de Fresco voor appels te komen en later ook een voor peer. Het apparaat is niet te koop, maar wordt via een gebruikersovereenkomst beschikbaar gesteld. De kosten bedragen € 4.200 per jaar.
(Bron: De Fruitteeltkrant mei 2025)


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)