BelBul label voor Belgische bubbelwijnen

De Belgische schuimwijnen hebben voortaan een eigen naam en kwaliteitslabel. ‘BelBul’. Het label, gelanceerd door Vlaamse en Waalse wijnbouwers, moet Belgische bubbelwijnen sterker op de internationale kaart zetten en bijdragen aan de verdere professionalisering van de sector.
Belgische wijnbouwers vonden het tijd voor een universele, herkenbare naam voor mousserende wijn van eigen bodem, zodat die niet langer als ‘Belgische cava’ uitgeschonken werd. De keuze viel uiteindelijk op BelBul, een speelse verwijzing naar ‘belles bulles’, wat mooie bubbels betekent.
BelBul moet de concurrentie aan gaan met bubbelwijnen uit bekende productielanden als Frankrijk, Italië en Spanje.
Groeiende sector
In 2024 telde België 321 wijnbouwers. Twee jaar er voor waren dit er 259. Het gaat zowel om professionele wijnboeren als om hobbyisten. Ook het wijngaardareaal breidt uit en bereikte vorig jaar 958 hectare, met een duidelijke focus op druivenrassen geschikt voor bubbelwijnen. Intussen produceren meer dan 100 Belgische wijndomeinen mousserende wijn.
Chardonnay blijft het meest aangeplante druivenras, gevolgd door Pinot Noir en Johanniter. Resistente druivenrassen zoals Johanniter en Souvignier Gris winnen terrein. (Bron: Vilt.be)