Skip to main content
|

Forever chemical ook in wijn gevonden

Bij een steekproef van 39 wijnen uit tien landen zijn resten van Trifluorazijnzuur (TFA) gevonden. TFA is een aan PFAS verwante stof die net als PFAS nauwelijks afbreekt. Mogelijk zijn gewasbeschermingsmiddelen de bron van de TFA in wijn.
De in de onderzochte flessen wijn aangetroffen gehaltes TFA varieerden sterk. In een fles Belgische wijn werd een concentratie van 310 µg/l (microgram per liter) gevonden. Deze waarde is 20 keer hoger dan de Vlaamse norm voor drinkater. Trifluorazijnzuur (TFA) is een zogenoemde ‘forever chemical’; een stof die nauwelijks of niet afbreekt in het milieu en waarvan de langetermijnrisico’s op de gezondheid nog niet helemaal duidelijk zijn.
Het hoogste gehalte (320 µg/l, net iets meer dan in de Belgische wijn) werd gevonden in een fles witte wijn uit Oostenrijk en de laagste (21 µg/l) in een fles witte wijn uit Kroatië.
Bij het onderzoek werden ook tien flessen wijn van voor 1988 geanalyseerd. Hierin werd geen TFA gevonden. Dit doet vermoeden dat bepaalde gewasbeschermingsmiddelen verantwoordelijk zijn voor de TFA in wijnen van recentere jaargang. De waarneming is echter te beperkt voor harde conclusies omdat alle oude wijnen uit slechts één land (Oostenrijk) kwamen.
(bron: Vilt.be)


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)