Skip to main content
|

Wisseling van de leiding bij Stoker organica

Wim Stoker heeft definitief afscheid genomen van het sorteer- en handelsbedrijf dat hij ruim 20 jaar geleden in Biddinghuizen is gestart. René Laan is de nieuwe directeur en medeaandeelhouder van het Flevolandse bedrijf dat zich richt op het sorteren, verpakken én de verkoop van biologisch fruit. Vanaf dit voorjaar gaat het bedrijf verder onder de naam Stoker Organica.
Stoker Organica werkt – verspreid over Nederland – samen met een groot aantal zelfstandige biologische fruittelers. Door het ruime en gevarieerde gezamenlijke aanbod kan Stoker Organica de retail kwalitatief goede appels, peren en pruimen leveren in de door hen gewenste volumes, maatsortering en verpakking. “Als de beschikbaarheid van Nederlands fruit een beperking wordt om jaarrond te kunnen leveren, kunnen we terugvallen op fruit van niet Nederlandse herkomst”, aldus Laan.

100% biologisch
Stoker Organica richt zich 100% op de biologische markt. Zij zijn er namelijk van overtuigd dat biologisch geteeld fruit een positief effect heeft op zowel de omgeving, de teler áls de consumenten. Laan: “Voor de fruitteler ligt hier een uitdaging om zich met zijn vakmanschap teelttechnisch te kunnen onderscheiden. Door samen te werken met Stoker Organica profiteert de fruitteler van het gebundelde aanbod van biologisch fruit. Dat biedt hen toegang tot interessante afzetkanalen in zowel binnen- als buitenland en leidt tot een betere verwaarding van het fruit.” Bundeling biedt volgens Laan bovendien interessante mogelijkheden om nóg beter in te kunnen spelen op de behoefte van de retail.

Ruimte voor uitbreiding
De Europese markt voor biologisch fruit is een vraagmarkt en biedt nog steeds ruimte voor uitbreiding van het aanbod. Stoker Organica wil de komende jaren hierin een rol blijven spelen door een groter volume biologisch fruit te gaan verwerken. Dat kan volgens Laan door meer biologische telers aan zich te binden, door uitbreiding van het areaal van de huidige telers óf door gangbare telers te ondersteunen in de omschakeling naar biologisch. “Met grotere volumes zijn we nog beter in staat om in te spelen op de wensen van onze afnemers. Voor zowel telers als afnemers is dat een belangrijke ‘win-win’ ontwikkeling.”

Transparante werkwijze
De fruittelers zijn volledig op de hoogte van de transparante werkwijze én de financiële afspraken die Stoker Organica met ze maakt. De vergoeding voor het sorteren en verwerken staan vooraf vast. Telers die met Stoker Organica samenwerken, vertrouwen op de toegevoegde waarde van de samenwerking. Die is volgens Laan al ruim 20 jaar gebaseerd op hun kennis van de markt en het aangaan van een duurzame relatie met afnemers. “Voor de telers biedt dat een zekerheid dat al het fruit dat zij telen, tegen de hoogste verwaarding wordt afgezet. Daarnaast is ons logistieke systeem efficiënt ingericht zodat het de telers maximaal ontlast en wij flexibel zijn in het kunnen bieden van maatwerk aan onze afnemers.”

Behoefte aan dynamiek
Afgelopen voorjaar stapte Laan in het Flevolandse bedrijf en nam heel geleidelijk het stokje van oprichter Wim Stoker over. De groenten- en fruitbranche is overigens niet nieuw voor Laan. Al tijdens zijn studie werkte hij op uiteenlopende productiebedrijven en in de retail. Na afronding van zijn studie koos hij voor de accountancy, maar miste daar de dynamiek. De stap naar de commerciële functie in de aanbod kant van retail was voor hem een logische stap. Bij Hessing Supervers gaf hij invulling aan de functie van commercieel manager. In die tijd constateerde hij echter ook dat een kleinschaliger bedrijf, en dan bij voorkeur in de biologische hoek, meer zijn interesse had.

Partner voor Europese retail
Door het gevarieerde en gebundelde aanbod van biologisch fruit, is Stoker Organica volgens Laan een professionele en volwaardige partner voor de Europese retail. “Wij respecteren wederzijds de afspraken die wij samen maken. Onze afnemers beseffen echter terdege dat we te maken kunnen krijgen met natuurlijke of klimatologische invloeden waar we geen grip op hebben. Op dat moment willen wij onderscheidend zijn in het vinden van een passende oplossing voor alle partijen.” Door de intensieve samenwerking met de afnemers, kan Stoker Organica vroegtijdig inspelen op signalen uit de markt. Hoewel de telers veelal niet in de gelegenheid zijn hier direct op in te spelen, voedt het wel de onderbouwing van een meerjarige denkrichting die zij voor hun bedrijf ontwikkelen.
(persbericht Stoker Organica)

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)