Skip to main content
|

Vroegrijpende aardbeienrassen vergeleken

De nieuwe aardbeienrassen Twist en Dahli scoren volgens gegevens van de proeftuin in het Duitse Köln-Auweiler goed in het vroege rijpingssegment.
Op de proeftuin werden de vroeg rijpende standaardrassen Flair en Clery in een tunnel vergeleken met Glorielle, Dahli, Twist, Aprica, Rendezvous, Magnum en Sibilla.
Twist viel op door een vroege rijping, gecombineerd met een goed vruchtgewicht, goede stevigheid en een hoog aandeel klasse 1. De productie lag op een met Flair vergelijkbaar niveau. Ook Glorielle is volgens onderzoeker Simon Schrey zeer interessant vanwege de hogere productie dan Flair en de zeer goede smaak. Glorielle heeft echter een wat ‘zachte’ vruchthuid. Aprica en Sibilla hebben een matige smaak, maar wel stevige vruchten en een sterke vruchthuid.
Flair blijft het meest interessante vroeg rijpende ras voor met name de directvermarkting. De smaak is goed, maar de teelt soms lastig.
In de periode dat Clery rijpt, schuift Schrey de rassen Dahli en Rendezvous naar voren. Rendezvous valt op door de grotere vruchten en daardoor hoge plukprestatie. In zon-arme jaren kan echter de smaak te wensen overlaten. Bij Dahli is de vruchtkwaliteit goed, maar is de vruchtmaat soms onvoldoende en de kleur wat ongelijkmatig.
In de periode van Elsanta noemde Schrey Verdi en Falco als interessante nieuwigheden.
(Bron: vakblad Obstbau)

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)