Skip to main content
|

Golden vaarwel, welkom aan nieuwste conceptrassen

In het Noord-Italiaanse Südtirol vindt op dit moment een opvallende verschuiving in het assortiment appelrassen plaats. Golden Delicious maakt plaats voor nieuwe (club)rassen. Na Pink Lady®, Kanzi®, Jazz™, Envy™ en nog een handvol nieuwe conceptrassen in voorgaande jaren, zijn dit voorjaar de marketingconcepten voor Giga®, RedPop® en Cosmic Crisp® gepresenteerd.

Jarenlang was een van de twee in Südtirol geproduceerde appels Golden Delicious. Het Noord-Italiaanse teeltgebied aan de zuidkant van de Alpen heeft het ideale klimaat voor dit ras. De goede prijzen voor Golden Delicious, de hoge producties en de gemakkelijke teelt zorgden ervoor dat fruittelers in Südtirol in de jaren 90 van de vorige eeuw op grote schaal Golden Delicious plantten. In de topjaren 1993 en 1994 bestond zelfs meer dan 70% van de nieuw geplante boomgaarden uit Golden Delicious. In de jaren erna daalde het aandeel Golden tot onder de 15%. Sinds 2017 komt Golden Delicious nauwelijks nog voor in het lijstje met geplante rassen. Golden heeft plaatsgemaakt voor Gala en vooral voor een heel groot assortiment nieuwe (club)rassen.

Meer dan tien conceptrassen
In het voorjaar van 2020 werden niet minder dan 20 nieuwe rassen geplant, waaronder heel veel relatief nieuwe clubrassen. Maar liefst 75% van alle bomen die in het voorjaar van 2020 in Südtirol zijn geplant, is een nieuw (club)ras! In 2020 bestond al 20% van de oppervlakte in Südtirol uit een conceptras. In geen enkel land of gebied ter wereld, met uitzondering van Nieuw-Zeeland, is het aandeel nieuwe rassen zo hoog als in Südtirol. Dit legt uiteraard ook een gigantische druk bij de initiators achter deze assortimentsvernieuwing – de afzetorganisaties VOG en VI.P – om ervoor te zorgen dat liefst alle nieuwe clubconcepten een succes worden.

Lees meer over de in Südtirol nieuw geplante clubrassen in het juni nummer van het European Fruit Magazine.


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)