Skip to main content
|

Fruitmot én rupsen bestrijden met Isomate CLR

Met het verdwijnen van Runner als effectief middel tegen rupsen en het bericht dat Affirm en Steward dit jaar voor het laatst mogen worden gebruikt, blijven er, in ieder geval voorlopig, geen chemische middelen meer over om rupsen te bestrijden. Bacillus thuringiensis (BT) preparaten zijn een alternatief, maar de werking op bladrollers is zwak en erg afhankelijk van een goede temperatuur. Het belang van feromoonverwarring met Isomate CLR in de bestrijding van rupsen, maar ook fruitmot, is door dit alles dus groter dan ooit. “Isomate CLR is een bewezen en effectieve techniek tegen zowel fruitmot als bladrollers”: stelt John Kusters van PROKU, de importeur van Isomate in Nederland. “In de biologische fruitteelt wordt al jaren niets anders dan Isomate gebruikt en de resultaten zijn goed”. Het alternatief: spuitbussen of puffers, werken alleen tegen fruitmot. Puffers bevatten bovendien maar één feromoon (tegen fruitmot), terwijl Isomate CLR vijf feromonen bevat, waarvan twee tegen fruitmot en drie tegen bladrollers.

Voordelen wegen op tegen extra werk
“Het ophangen van 800 Isomate CLR dispensers is natuurlijk veel meer werk dan twee puffers ophangen, maar dankzij dit hoge aantal en de verdeling over het hele perceel is de werking erg betrouwbaar”, weet Kusters. De puffers blazen ieder kwartier wat feromoon in de boomgaard, terwijl de Isomate CLR dispensers constant feromoon vrij geven. Bij veel wind of als een puffer niet werkt loop je bovendien het risico dat er onvoldoende feromoon aanwezig is en de fruitmotten elkaar toch nog kunnen vinden”.
Een bijkomend voordeel van Isomate CLR is volgens Kusters dat het 5 bonuspunten voor Planet Proof oplevert, ten opzichte van 1 bonuspunt voor de puffers. Het ophangen van puffers mag bovendien alleen gebeuren door mensen met een spuitlicentie, terwijl Isomate door iedereen opgehangen mag worden.

Meer info
Isomate CLR is te koop bij vrijwel alle leveranciers van gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt.
Kijk voor meer informatie op www.proku.nl/isomate-clr/


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)