Skip to main content
|

Europese perensector staat voor grote uitdagingen

De Europese perensector stat voor grote uitdagingen, zo bleek tijdens het internationale perencongres Interpera, eind juni in België. De ‘bedreigingen’ komen van alle kanten en vrijwel alle perentelers in Europa hebben er mee te maken.
Zo wordt het beheersen van ziektes en plagen steeds moeilijker. Werkzame stoffen verliezen hun toelating zonder dat er effectieve alternatieven zijn om het toenemend aantal ziektes en plagen onder controle te houden. Een andere bedreiging vormen de stijgende arbeidskosten en de geringer wordende beschikbaarheid aan arbeidskrachten. Als derde werd de beschikbaarheid van water genoemd. De met de klimaatverandering samenhangende weersextremen zorgen in veel gebieden voor een tekort aan water en maken opslag van water noodzakelijk.
De grootste zorg is echter de gestaag dalende consumptie en dan vooral die bij jongeren. De perensector moet nadenken over de vraag hoe peren aantrekkelijker kunnen worden gemaakt om nieuwe consumenten aan te trekken

Europese perenproductie 2025
Het Interpera-congres is vooral ook bedoeld om de ontwikkelingen in de Europese perensector in beeld te brengen en een eerste indicatie van de Europese perenoogst te geven. In Polen breidt de perenteelt in rap tempo uit. Er was echter niemand uit Polen aanwezig om de ontwikkelingen toe te lichten. Ook vertegenwoordigers van de belangrijkste perenproducent Italië konden nog weinig concreets zeggen. De Nederlandse afvaardiging durfde zich evenmin aan een voorspelling te wagen. Beide landen verwachten ‘waarschijnlijk’ meer te oogsten dan in 2024. De landen die met wat concretere informatie durfden komen waren:
Spanje: Naar schatting 30% meer dan de kleine perenoogst van 2024
België: Een naar schatting 25% hogere productie dan de kleine oogst van vorig jaar
Portugal: productie op hetzelfde niveau van die van vorig jaar
Frankrijk: 9% kleinere oogst dan in 2024

 


De Fruitteeltkrant per post?

Ontvang De Fruitteeltkrant 4 tot 6 keer per jaar GRATIS per post.
(Alleen telers en toeleveringsbedrijven)